• Fii alături de Echipa Țării

ISTORIA CAMPIONATULUI MOLDOVEI, EDIȚIA 1993/94 (partea II)

24 apr 2022 de Andrei Prodan

Înaintea începerii celei de-a treia ediții a campionatului în Divizia A, formația Tricon Cahul (proaspăt retrogradată din Liga Națională) și-a schimbat numele în FC Cahul.

Pe lângă cele 10 formații care în sezonul trecut au evoluat în Divizia A, cele două retrogradate din Liga Națională și cele trei promovate din Divizia B, în al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc au fost incluse reînființatele MHM-93 Chișinău, „reîncarnarea” formației Moldovahidromaș, precum și Gloria-Cvarc Edineț, fosta Minerul, echipă care în sezonul de primăvară a anului 1992 a evoluat în Divizia B.

Cele 17 competitoare au ieșit la start ca și participantele Ligii Naționale la 14 august 1993. Universul Ciuciuleni, echipă care în ediția precedentă juca în prima divizie valorică, a pierdut pe teren propriu în fața formației Tiras Soroca cu scorul de 0-5. De menționat că Universul a avut o evoluție slabă pe parcursul întregii stagiuni, devenind prima echipă din campionatul Moldovei care a încasat mai mult de 100 de goluri într-un sezon. FC Cahul a învins-o pe Gloria-Cvarc cu 2-0, iar MHM-93 cu același scor a întrecut-o în deplasare pe Dumbrava Cojușna.

 

După etapa a 3-a pe primele locuri cu 6 puncte la activ (a fost ultima ediție în care pentru victorie se acordau 2 puncte) se aflau Spumante Cricova și MHM-93 Chișinău. Dar deja în etapa următoare Spumante a pierdut în deplasare la FC Cahul cu scorul de 0-3, iar MHM-93 a fost învinsă pe teren propriu de către Spicul Sărata Galbenă cu 0-1. Flacăra Nimereuca a întrecut la Orhei formația Răut cu 3-2, după ce la un moment dat pierdea cu 0-2. În clasament cinci echipe au acumulat același număr de puncte (6): FC Cahul (după 3 jocuri susținute), Flacăra, MHM-93, Spumante și Codru Lozova (toate cu 4 meciuri la activ).

În etapa a 6-a FC Cahul a pierdut pe teren propriu în fața lui Izvoraș Drăsliceni cu scorul de 1-2, după care n-a mai rămas nicio echipă cu cifra „zero” la capitolul înfrângeri. Fără victorii rămăseseră Locomotiva Basarabeasca și Vierul Sângerei. După această înfrângere cahulenii au căzut pe locul 3 cu 8 puncte la activ după 5 jocuri disputate. Lideră a devenit MHM-93 cu 10 puncte după 6 meciuri jucate.

 

După ce în etapa a 9-a Locomotiva a învins acasă Delia Ungheni, 2-1, n-a rămas nicio formație care să nu fi obținut măcar o victorie. După meciurile din tur situația în clasament era următoarea: 1. MHM-93 – 27 puncte, 2. FC Cahul – 25 p., 3-4. Spumante și Codru – câte 22 p., Spicul S.G. – 19 p., 6-7. Izvoraș și Răut – câte 17 p., 8-9. Gloria-Cvarc și Vierul – câte 16 p., 10. Spicul F. – 15 p., 11. Locomotiva – 14 p., 12-13. Flacăra și Speranța – câte 12 p., 14-15. Delia și Tiras – câte 10 p., 16-17. Universul și Dumbrava – câte 9 p.

 

Partea a doua a campionatului a demarat pe 12 martie 1994 cu meciurile din cadrul etapei a 18-a în care lidera a învins în deplasare pe Izvoraș cu 3-1, FC Cahul a jucat pe teren propriu la egalitate cu Titas, 1-1, iar Spumante a cedat acasă în fața Codrului, 0-1. După ce în runda următoare FC Cahul din nou a jucat la egalitate, 0-0, în deplasare, cu Delia, iar MHM-93 a surclasat acasă Speranța cu 5-0, distanța dintre ocupantele primelor două locuri s-a mărit la 4 puncte.

 

Foarte bine a început returul Codru Lozova care în etapa a 19-a a învins-o pe Universul cu 7-0, iar în următorul meci a întrecut-o în deplasare pe FC Cahul, 1-0. Și deoarece în etapa a 21-a cahulenii au jucat la egalitate cu Răut, 1-1, lozovenii au urcat pe locul 2. Situația în fruntea clasamentului se prezenta astfel: 1. MHM-93 – 35 puncte, 2. Codru – 30 p., 3. FC Cahul – 28 p., încă trei echipe (Spumante, Răut și Vierul) au acumulat câte 24 p.

 

„Căderea” cahulenilor a continuat. În etapa a 22-a ei au cedat acasă în fața liderei cu scorul de 2-4, iar în runda următoare au pierdut în deplasare în fața Locomotivei cu 0-4. Iată și clasamentul după etapa a 23-a: 1. 1. MHM-93 – 41 puncte, 2. Codru – 35 p., 3-5. Spumante, FC Cahul, Vierul – câte 28 p.

 

După ce în etapa a 26-a (30 aprilie) Codru și MHM-93 au jucat la egalitate, 1-1, a devenit clar că unica foaie de calificare în Liga Națională (numărul competitoarelor în primul eșalon valoric urma să fie redus la 14) avea să revină formației din capitală. Spre regret, în ultima etapă chișinăuienii și-au știrbit serios din imaginea creată pe parcursul campionatului după ce au pierdut pe teren propriu în fața unei codașe a clasamentului, Dumbrava, 4-5.

 

Iată ce a scris cu această ocazie ziarul „Fotbal Hebdo”: „Liderul incontestabil al Diviziei A, MHM-93, care în 31 de partide disputate anterior a primit doar 8 goluri (!!!), în ultima întâlnire, cu un autentic outsider, dar cu speranță de salvare de retrogradare, încasează 5 „bile” (?!?). Metamorfoze cunoscute de noi după exemplul rezultatelor 6-7 și tot un 4-5 proaspăt înregistrate de Tiligul în contextul Ligii Naționale (este vorba de meciurile Tiligul Tiraspol – Tighina Bender și Vilia Briceni – Tiligul Tiraspol. – n.r.)....”.

 

Ca și campioana de anul trecut a Diviziei A, Vilia Briceni, MHM-93 foarte bine s-a prezentat și în Cupa Moldovei, ajungând în sferturile de finală, după ce a trecut de reprezentatele Ligii Naționale, Codru Călărași (1-0 și 1-1) și Agro Chișinău (3-0, 2-0).

 

Din lotul campioanei au făcut parte: portarul Alexei Tătaru, jucătorii de câmp S. Tarlapan, V. Semionov, Iu. Bodiu, G. Costiuc, V. Trostinețchi, V. Untilă, O. Petrov, G. Rusu, S. Calistru, I. Ursachi (golgheterul campionatului cu 29 de reușite la activ), A. Loghinov, A. Ciumac, I. Colesnic, R. Screlea, I. Cristinoi, I. Spelnicov, O. Pronicev, G. Stratulat, V. Petrea.

După încheierea campionatului s-au desființat echipele FC Cahul, Speranța Drochia și Universul Ciuciuleni. În Divizia B au retrogradat Flacăra Nimereuca și Spicul Florești.

În cea de-a treia divizie valorică urmau să joace 42 de echipe, câte 14 în fiecare serie. Toate formațiile ieșite la start au ajuns la finiș doar în Seria Sud.

În Seria Nord Codru Telenești a abandonat competiția după etapa a 4-a, iar Cristalul Glodeni s-a retras după meciurile din tur.

În Seria Centru pe parcursul campionatului au refuzat să joace patru echipe din regiunea transnistreană. Astfel, Lazoveț Mălăiești n-a disputat meciul său chiar din prima etapă cu Codru Coşniţa, Energetic Dnestrovsc a jucat un singur meci, iar Sadovod Chițcani a disputat două partide. După etapa a 3-a a fost luată hotărârea ca în locul acestor echipe să participe Rapid Lărguţa. După două neprezentări la meciurile campionatului Kolos Slobozia, prin decizia FMF, a fost exclusă din competiție. Până atunci ea a dovedit să susțină doar 4 jocuri (+1=1-2).

În Seria Nord promovarea au obținut-o Bucuria Chișinău și Ciuhur din comuna Ocnița. Formația din capitală și-a arătat intențiile de a urca în Divizia A chiar din start. Deja în etapa a 2-a (29 august 1993) echipa fabricii de bomboane a învins Zorile Moldovei Doltu cu scorul de 12-0 (de menționat că această performanță ulterior a fost repetată de Ciuhur, care a întrecut cu același scor echipa Mecanizatorul Corbu).

După tur Bucuria nu suferise nicio înfrângere (+11=1-0), iar atacanții chișinăuienilor Nicolae Trofăilă, Valeri Samsonov și Igor Balaur ocupau primele trei locuri în clasamentul golgheterilor. Unicul insucces, 0-1, Bucuria l-a suferit în disputa cu principala contracandidată la promovare, Ciuhur. Astfel, în clasamentul final ambele echipe au acumulat același număr de puncte, câte 41. De remarcat că în retur ocnițenii au obținut victorii în toate cele 11 partide disputate.

 

În sezonul 1993/94 în Seria Centru a Diviziei B și-a făcut apariția o echipă care avea să scrie istorie în fotbalul moldovenesc, Constructorul-93 Chişinău. Viitoarea campioană (1997) și dublă deținătoare a Cupei Moldovei (1996 și 2000) a debutat pe arena republicană la 22 august 1993 în meciul cu Tebas Chișinău pe care l-a câștigat cu scorul de 4-2. „Zidarii” au devenit prima echipă care a încheiat competiția fără a pierde măcar un punct. Partida cu Rapid Lărguţa chișinăuienii l-au încheiat cu scorul de 11-0.

Gheorghe Tegleațov, antrenorul principal al echipei a utilizat în acel sezon următoarii fotbaliști: portari – V. Ceban, V. Jigailov; jucători de câmp – O. Ivanov, V. Flentea, E. Munteanu, A. Scrupschi, V. Botezatu, A. Zubarev, V. Coșciug, A. Sorochin (golgheterul formației cu 22 de reușite la activ), Iu. Platon, A. Pruteanu, A. Vîblov, V. Antonov, A. Marin, V. Buromschi, S. Macari, A. Mereacre, O. Pronicev (fotbalist care în acel sezon a contribuit la promovarea formației MHM-93 în Liga Națională și a Constructorului-93 în Divizia A), A. Vîrlan, C. Botezatu, I. Filipov, G. Cucereavîi, S. Balan, A. Drozdov, V. Tofan, A. Omelcenco, I. Pasecinic.

Locul doi în Seria Centru și promovarea în Divizia A a obținut-o Flacăra Carahasani.

Dar cea mai strînsă luptă pentru promovare s-a desfășurat în Seria Sud. Distanța dintre campioană și ocupanta locului 4 (Moldova Slobozia Mare) a constituit doar 3 puncte. Pe podiumul de premiere au urcat debutantele campionatului republican: Victoria Cahul, Lims Vital Anenii Noi (succesoarea echipei Nadejda, locul 4 în Divizia B a sezonului de primăvară 1992) și Prut Cantemir. Tustrele au obținut și dreptul de participare în Divizia A în ediția 1994/95.