• Fii alături de Echipa Țării

Federația Moldovenească de Fotbal la a 33-a aniversare!

14 apr 2023 de Reporter FMF

Pe 14 aprilie 1990 a fost înregistrată Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) ca organizație independentă. Astfel, a anticipat cu mai mult de un an și patru luni, evenimentele de recunoaștere a Republicii Moldova în calitate de stat independent. FMF este o asociație obștească, fără finanțare de la bugetul de Stat.

 

FMF permanent dezvoltă colaborarea cu partenerii externi și interni, și aceste parteneriate permit organizarea cu regularitate a campionatelor naționale la seniori, juniori, copii, fotbal feminin și sporturi adiacente. De-a lungul anilor FMF a reușit să atragă resurse financiare din afara țării și a implementat în Moldova sute de proiecte cu caracter sportiv și social, care au contribuit atât la dezvoltarea și promovarea fotbalului, cât și la consolidarea sănătății națiunii. 33 de ani FMF investește constant în infrastructura fotbalistică și socială a țării, beneficiind de susținerea permanentă a UEFA și FIFA.

 

FMF mereu a fost un exemplu pentru toate organizațiile sportive din Republica Moldova. Continuu am învățat și ne-am dezvoltat, continuu am investit în infrastructură, continuu am construit echipe și parteneriate - toate pentru a asigura oportunități mai multe și mai bune pentru generațiile viitoare ale Republicii Moldova.

 

FMF a investit în construcția și reconstrucția infrastructurii sportive; a susținut autoritățile în construcția a sute de terenuri sportive, a zeci de săli de sport, centre fotbalistice și stadioane. FMF le-a reamenajat, a avut grijă de ele, le-a perfecționat continuu ca să aducă fotbalul mai aproape de toți oameni. Suportul permanent din partea UEFA și FIFA confirmă și corectitudinea setării priorităților de către echipa FMF, și eficiența instituției.

 

Prin organizarea competițiilor, prin implicarea echipelor și a cluburilor de fotbal de pe ambele maluri ale Nistrului, FMF încearcă permanent să contribuie la consolidarea țării și a societății. La meciurile de fotbal, pe stadioanele din Tiraspol sau Bender, se intonează imnul Republicii Moldova și se arborează tricolorul – simbolurile de stat ale țării noastre. Acest lucru este unul tradițional, care nu s-a stopat niciodată în 33 de ani de existență a FMF. Credem că aceste exemple pot servi drept trepte pentru progrese mai mari.

 

FMF a anticipat dezvoltarea multilaterală a fotbalului și a susținut logistic, financiar și organizațional formarea asociațiilor derivate din fotbal, precum futsalul, minifotbalul, fotbalul pe plajă sau fotbalul-tenis. Prin intermediul programelor internaționale și prin aderarea la proiectele UEFA ți FIFA, FMF a construit Futsal Arena de la Ciorescu și Arena de fotbal pe plajă și minifotbal de la Chișinău, permanent se organizează meciuri din cadrul competițiilor naționale și internaționale.

 

Federația a fost mereu alături de cei care au nevoie mai mare de susținere: de copiii cu dizabilități, de copiii orfani și de veteranii ai fotbalului. Au fost organizate zeci de campanii au fost organizate cu scopul de a-i ajuta pe cei care nu reușesc să își construiască un trai decent. Pentru că ne pasă. Ne pasă de trecutul fotbalului nostru. Și încă mai mult ne pasă de viitorul lui. Pentru a avea un fotbal mai bun, mai spectaculos și mai inspirat, Federația a inițiat proiecte de dezvoltare a fotbalului profesionist. Stilul unic de joc sau Școala de antrenori, prin care sunt instruiți viitori jucători profesioniști și viitori antrenori de fotbal – sunt proiecte care vor da roade în viitorul apropiat. Înțelegem că educația este fundamentul dezvoltării sustenabile, de asta investim în educație. Prin proiectul CDO, în cooperare cu echipa UEFA GROW, instruim manageri de cluburi. Revoluționăm competiția internă prin programul Comet și prin crearea oportunităților de formare a Ligii Profesioniste. Stabilim noi obiective pentru fotbalul feminin, aflat în plină ascensiune atât sportivă, cât și publică. Deschidem oportunități noi pentru zeci de mii de oameni care își leagă viața de fotbal.

 

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a fotbalului printre copiii din Republica Moldova. Cu acest proiect FMF deja a ajuns în peste 200 de instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți de specialiștii Federației. FMF a fost desemnată câștigătoare a premiilor UEFA Grassroots 2022 la categoria “Cea mai bună inițiativă de participare” prin proiectul social-sportiv “Fotbal în școli”.

 

Numărul mare de pasionați de fotbal confirmă că în Republica Moldova fotbalul este un fenomen social. Echipa FMF permanent întreprinde acțiuni pentru a uni toți pasionații de fotbal din țara noastră într-o echipă unită - Echipa Republica Moldova! Noi: jucătorii, antrenorii, managerii, finanțatorii, arbitrii, medicii, cadrele didactice, jurnaliștii, echipa FMF și echipele asociațiilor afiliate și evident SUPORTERII – sursa de energie și de inspirație, care alimentează progresul continuu - cu toții suntem Fotbalul Moldovenesc! Noi toți - prin unitatea noastră și prin inspirația noastră - vom determina că Fotbalul Moldovenesc să fie mai frumos, mai fermecător și mai deosebit!