• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. RAPID CĂRPINENI

05 dec 2021 de Andrei Prodan

Cărpineni este un sat şi comună din raionul Hânceşti (din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineni și Horjești). Satul are o suprafaţă de circa 10.22 km pătraţi, cu un perimetru de 27.01 km. Se află la o distanță de 36 km de orașul Hâncești și la 67 km de Chișinău. La ultimul recensământ, populaţia satului constituia 9.954 de oameni. Pentru prima dată localitatea Cărpineni a fost menționată documentar în anul 1493.

 

Piotr Riabîh, antrenorul și căpitanul echipei Bolșevik Cărpineni de la sfârșitul anilor ’40 – prima jumătate a anilor ’50.

Conform memoriilor lui Andrei Furdui, fotbalul la Cărpineni era practicat de copiii din localitate încă în perioada interbelică. Echipa satului susținea meciuri amicale cu formații similare din Horjești, Negrea, Tălăiești, Sărata Galbenă sau Sărata-Mereșeni. De la sfârșitul anilor ’40 la Cărpineni (din 1953 până în 1962 această localitate a fost centru raional) a activat formația de fotbal Bolșevik condusă de Piotr Riabîh, erou al Uniunii Sovietice, participant la cel de-Al Doilea Război Mondial. Inițial la echipă activau doar jucători de la Chișinău, dar în 1950 debutează și doi localnici – Timofei Furdui și Ion Voroșanu. Treptat în formație și-au făcut loc și alți sportivi din localitate: Grigore Cărpineanu, Grigore Ciobanu, Grigore Florea, Nicolae Mârza, Ilie Nunu, Vitalie Parascheev, Mihail Secu, Mihail și Andrei Șterbeț.

 

În anii ’50, evoluând cu succes în campionatul raional, Bolșevik Cărpineni este inclusă în competiția organizată de Asociația sportivă benevolă (ASB) „Kolhoznikul”. După ce în 1955 Piotr Riabîh își încheie cariera de fotbalist căpitan de echipă devine Timofei Furdui, pe atunci student la Facultatea de chimie a Universității de Stat din Chișinău. Acesta la rândul său a transmis banderola lui Nicolae Mârza.

 

În anul 1964 un grup de fotbaliști (Ion Arnăut, Ion Croitoru, Nicolae Mârza și Alexandru Toma) și suporteri (Tudor Golban și Emil Fodor) au rebotezat echipa în Rapid, în cinstea formației cu aceiași denumire din București.

În prima jumătate a anilor ’60 la echipă evoluau Vasile Alexeenco, Ion, Chiril și Simion Arnăut, Mihail Casian, Constantin Cașu, Iosif Chetraru, Alexandru Chiriac, Pintilie Ciugureanu, Vladimir Covalciuc, Ion Croitoru, Valentin Culiev, Ion Drumea, Petru Gafiencu, Vladimir Golban, Gheorghe Macari, Ion Mandiș, Alexandru Ostapciuc, Victor Pașcan, Iurie Pavlov, Dumitru Pungă, Zaharia Şterbeţ, Alexandru Toma.

 

În anul 1967 a venit și primul succes major al echipei. Rapid Cărpineni a devenit prima câștigătoare a Jocurilor sportive de la sate din RSS Moldovenească. Inițial la competiție s-au înscris 31 de echipe, dar înaintea startului, care a avut loc pe 30 aprilie, trei dintre acestea (reprezentantele raioanelor Anenii Noi, Ceadîr-Lunga și Suvorov) s-au retras. Cele 28 de participante au fost repartizate în patru grupe a câte 7. După meciuri tur-retur primele două clasate se calificau în faza finală.

Rapid Cărpineni, care a reprezentat raionul Kotovsk (în prezent Hâncești), a făcut parte din seria I alături de echipele kolhozurilor Maiak (Chirsova, Comrat), Kommunist (Fârlădeni, Căușeni), Pobeda (Câmpeni, Vulcănești), Kirov (Gura Galbenei, Cimișlia), sovhozului Roza Moldavii (Leova) și formația Sovhoz-tehnicumului din Cahul. Echipa din Cărpineni a ocupat locul 2 cu următoarea linie de clasament: 12 jocuri; +7=3-2, golaveraj 37-17, puncte – 17. Pe prima poziție s-a situat Maiak Chirsova (19 p.).

Rapid Cărpineni, câștigătoarea primei ediții a Jocurilor sportive de la sate din RSSM din 1967. Poză din arhiva lui Sergiu Furdui.

Din celelalte două grupe în etapa finală s-au calificat: Biruința Cojușna, Strășeni, Ucihoz Criuleni (din grupa a II-a), ATB-28 Călărași, kolhozul Lenin Lazo, Lazovsk (din grupa a III-a), Rubin Florești și Fabrica de zahăr Drochia (din grupa a IV-a). Turneul final s-a desfăşurat în orăşelul Floreşti în perioada 5-10 septembrie. Cele 8 participante au fost divizate în două serii, câștigătoarele cărora se calificau în finală.

 

Evoluând în grupa a II-a alături de Biruința, Rubin și kolhozul Lenin, Rapid a obținut o victorie și a încheiat două meciuri la egalitate, clasându-se pe locul întâi datorită golaverajului mai bun (+3) față de Biruința (+2). În cealaltă grupă Maiak Chirsova a obținut victorii pe linie cu un golaveraj excelent 12-2.

 

Alexandru Toma, desemnat cel mai bun atacant al Jocurilor sportive de la sate din 1967. Poză dinarhiva lui Alexandru Toma.

Astfel, în meciul decisiv s-au întâlnit vechile cunoștințe Rapid Cărpineni și Maiak Chirsova. Favorită era considerată formația din raionul Comrat care în cadrul turneului preliminar a obținut două victorii în disputele cu „rapidiștii”. Alta a fost situația din teren. Deja după prima repriză formația din Cărpineni conducea cu 3-0. Scorul final a fost 5-3 în favoarea Rapidului, golurile căruia au fost marcate de Toma (3), Drumea și Nichitin.

Antrenorul cărpinenilor D. Cojocari a utilizat în finală următorul „11”: A. Burdin – S. Arnăut, I. Arnăut, A. Chiriac – I. Drumea, I. Croitor – V. Vtorov, S. Nichitin, A. Toma (căpitan), N. Mârza, Z. Șterbeț. Din lotul învingătorilor au mai făcut parte: P. Gafencu, D. Punga, I. Mandiș, V. Alexeenco, A. Șterbeț.

Ion Drumea a fost desemnat cel mai bun mijlocaș, iar cel mai bun atacant și golgheter al turneului (8 reușite) a devenit Alexandru Toma.

 

În toamna anului 1967 Rapid Cărpineni a reprezentat Moldova la campionatul URSS rezervat colectivelor de la sate. Turneul s-a desfășurat la Simferopol, iar „rapidiștii” au ocupat un prestigios loc 4 din 17 participante.

În 1968 Rapid a câștigat medaliile de bronz ale Jocurilor sportive de la sate, iar în 1970 s-a clasat pe poziția a patra, ratând de puțin podiumul doar din cauza golaverajului inferior.

Pe 15 octombrie 1970 „rapidiștii” au susținut primul său meci internațional, întâlnind pe stadionul sătesc formația bulgară din localitatea Kaloianovo (regiunea Plovdiv). La partidă au fost prezenți circa 3.000 de spectatori (practic întreg satul). Oaspeții au învins cu scorul de 3-2. Pentru gazde au evoluat: Gafencu – S. Arnăut, I. Arnăut, Punga – Babii, Nichitin – Pavlov, Șterbeț, Covalciuc, Toma, Dabija.

 

În anii ’70 culorile echipei au fost apărate de Vasile Alexeenco, Arcadie Andronic, Alexandru Anghel, Ion Arnăut, Tudor Arnăut, Iurie Bacalu, Victor Butnaru, Mihail Casian, Valeriu Carabajeac, Alexandru Căciula, Alexandru Călugăreanu, Simion Covaș, Gheorghe Ciobanu, Victor Ciobanu, Fănică Dicuseară, Grigore Florea, Sergiu Furdui, Petru Gafiencu, Vladimir Golban, Vladimir Goncearenco, Iurie Guțu, Serghei Luță, Pavel Macari, Simion Mandiș, Serghei Nemțanu, Mihail Nofit, Leonid Rasacauscas, Petru Reniță, Valeriu Reniță (fondatorul și primul președinte al clubului de fotbal Sfântul Gheorghe Suruceni), Vasile Talmaci, Vladimir Șvacico. Antrenor – Alexandru Toma.

Echipa Rapid Cărpineni de la sfârșitul anilor ’60 – începutul anilor ’70. Poză din arhiva lui Alexandru Toma.

În anul 1978 Rapid Cărpineni debutează în grupa II (a doua divizie valorică) a campionatului Moldovei, dar retrogradează în 1981.

În 1982 echipa evoluează în competițiile raionale. Peste un an devine campioană a raionului și revine pe arena republicană, participând la turneele organizate de ASB „Kolhoznikul”. În această perioadă pentru echipă au evoluat următorii fotbaliști: Anatolie Arnăut, Dumitru Bordei, Mihail Casian, Andrei Cașu, Alexandru Călugăreanu, Vasile Ciurciuc, Sergiu Furdui, Mihai Galușca, Iurie Guțu, Iurie Hantea, Sergiu Luță, Iurie Mârza, Sergiu Nemțanu, Andrei Nunu, Pavel Olărașu, Petru Reniță, Victor Rusu, Petru Secu, Ion Sobol, Andrei Starșu, Vladimir Șvacico, Vladimir Timofeev. Antrenor – Ion Arnăut.

Rapid Cărpineni, câștigătoarea turneului Moldvinprom-1977. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vasile Talmaci, Ion Arnăutu, Alexandru Căciula, Alexandru Toma (căpitan și antrenor alechipei), Vasile Alexeenco, Mihail Nofit, Vladimir Șvacico, Valeru Reniță. Rândul de jos: Petru Reniță, Petru Gafiencu, Vladimir Golban, Iurie Bacalu, Mihail Casian, Simion Mandiș. Poză din arhiva lui Valeriu Reniță.

În 1985 în vitrina cu trofee a Rapidului își face loc o nouă distincție republicană – Cupa ziarului „Tinerimea Moldovei”. În acel an turneul s-a desfășurat după o nouă formulă: 25 de echipe au fost împărțite în două serii și au jucat tur-retur, câștigătoarele calificându-se în finală.

Rapid după o luptă strânsă cu Start (Lincăuți, Ocnița) și Struguraș (Hirova, Călărași) a devenit câștigătoarea Seriei Nord. După 22 de meciuri disputate (+13=6-3, golaveraj 44-27) cărpinenii au acumulat 32 de puncte, cu 1 mai mult decât Start și cu 2 mai multe decât Struguraș.

 

Finala s-a disputat pe 13 octombrie 1985 la Criuleni și a opus echipele Rapid Cărpineni și Miciurineț (Blijnii Hutor, Slobozia). După prima repriză Rapid conducea cu 2-0 (au înscris Iurie Hantea și Andrei Cașu). În partea a doua a meciului adversarii reușesc doar să reducă din handicap prin Nicolae Topor.

Iată fotbaliștii care au adus trofeul la Cărpineni: Sergiu Nemțanu (desemnat cel mai bun jucător al finalei) – portar; Vladimir Șvacico (căpitanul echipei), Mihail Casian, Victor Rusu, Sergiu Furdui, Anatolie Arnăut, Andrei Nunu, Iurie Mârza, Alexandru Călugăreanu, Andrei Starșu, Dumitru Bordei, Vasile Ciurciuc, Vladimir Timofeev, Andrei Cașu, Iurie Hantea, Vladimir Scvorțov, Pavel Olărașu – jucători de câmp. Antrenor – Ion Arnăut.

1 septembrie 1987. Stadionul sătesc din Cărpineni. Secvență de la meciul amical internațional dintre Rapid din localitate și formația bulgară, în care oaspeții au obținut victoria cu scorul de 2-1. Sergiu Furdui într-un duel cu un fotbalist bulgar. Poză din arhiva lui Sergiu Furdui.

Această victorie le-a permis „rapidiștilor” să se înscrie în 1986 în campionatul ASB „Kolhoznikul” pe care și îl câștigă. Campioni au devenit: Anatolie Arnăut, Iurie Arnăut, Mihail Casian, Andrei Cașu, Vasile Ciurciuc, Ion Copăceanu, Vasile Dima, Sergiu Furdui, Oleg Gasnaș, Ion Groza, Iurie Guțu, Iurie Hantea, Sergiu Luță, Iurie Mârza, Sergiu Nemțanu, Andrei Nunu, Petru Reniță, Victor Rusu, Andrei Sobol, Vladimir Șvacico (căpitanul echipei). Antrenor – Ion Arnăut.

Astfel, Rapid obține iarăși dreptul să joace în campionatul RSSM, unde a evoluat până în sezonul 1990. În toată această perioadă echipa de fotbal Rapid a beneficiat de susținerea acordată de autoritățile locale (președintele Sovietului sătesc – Grigore Panuță) și de kolhozul „ Drumul Leninist” (președinte – Dumitru Crețu, contabil-șef – Ștefan Badea).

 

În campionatul Republicii Moldova Rapid Cărpineni a jucat în decurs de 8 sezoane (din 1994 până în 2002), iar cea mai bună performanță a obținut-o în ediția 1995/96 când a ocupat locul 8 în Divizia B, seria Sud. În prezent echipa evoluează în campionatul raionului Hânceşti.

Rapid Cărpineni, câștigătoarea Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”, ediția 1985. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatolie Arnăut, Victor Rusu, Sergiu Furdui, Andrei Cașu, Iurie Hantea, Mihail Casian, Ion Arnăut (antrenor), Vladimir Timofeev, Andrei Starșu, Serghei Nemțanu. Rândul de jos: Dumitru Bordei, Vasile Ciurciuc, Vladimir Șvacico, Iurie Mârza, Andrei Nunu, Alexandru Călugăreanu. Poză din arhiva lui Sergiu Furdui.

Surse de informare și surse foto: facebook (pagina lui Sergiu Furdui), valentiniakovlevmd.blogspot.md