• Fii alături de Echipa Țării

Anatol Teslev: "Activitatea federației este apreciată și susținută de forurile internaționale"

07 ian 2021 de Ion Buga

Anatol Teslev este unul din cei mai mari jucători din istoria fotbalului moldovenesc. A disputat 236 de meciuri și a marcat 43 de goluri pentru echipa fanion a țării - Nistru Chișinău. Cel mai notabil succes l-a obținut în 1966 când a devenit campion european cu selecționata de juniori a URSS.

Antrenor emerit al Moldovei, Anatol Teslev, care este la moment preşedintele Asociaţiei veteranilor de fotbal, a vorbit despre anul pandemic 2020, dar și s-a referit la proiectele și direcțiile de dezvoltare ale FMF pentru viitorul apropiat.

 

- Cum a fost acest an pentru fotbalul moldovenesc?

- Pentru fotbalul moldovenesc, ca și pentru toată lumea, a fost un an foarte greu. Ne-a afectat foarte mult pandemia. Au fost interzise activitățile sportive, s-au stopat campionatele, antrenamentele. Pentru veterani a fost și mai dificil, din cauza multor restricții. Fotbalul necesită mișcare. Când, din mers, totul se stopează brusc, e rău pentru organismul fotbaliștilor, pentru sănătatea oamenilor. Din toate punctele de vedere.

 

- În opinia Dv, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie?

- Datorită echipei FMF s-a reluat campionatul național, poate în termen mai restrînși. La insistența conducerii FMF s-au reluat și competițiile la copii și juniori. La fel selecționata a activat practic în regim obișnuit. S-au luat multe măsuri de siguranță. Totodată, FMF a insistat ca să fie implementate toate planurile și proiectele propuse pentru dezvoltarea fotbalului.

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova?

- Este de apreciat colaborarea între FMF și organele statului. Demult nu am fost sprijiniți de autorități. Cât despre proiect, este foarte binevenit, căci la noi a dispărut "fotbalul de maidan". N-ai unde să joci fotbal. Pe timpuri, puteai juca oriunde, iar acum s-au construit centre comerciale, stații PECO. Acum, odată cu clasele specializate, copiii au posibilitatea să practice fotbalul de două ori pe zi. Mulți cred că la naștere copilul deja va alerga? El trece mai multe etape de dezvoltare, face primii pași, iar apoi și celelalte. Și proiectul respectiv trebuie să treacă prin toate etapele. Ar fi bine ca și școlile sportive și de fotbal să se includă în proiect.

 

- Recent, Federația împreună cu UEFA au prezentat Parlamentului și opiniei publice Modelul SROI, care oferă cifre și date concrete extrase din peste 100 de lucrări științifice și studii făcute de diferite universități prestigioase din Europa, potrivit cărora banii investiți în fotbal aduc beneficii statului prin economie, societate și sănătate. Cu alte cuvinte, cu cât mai mult Statul ar investește în fotbal, cu atât mai mari beneficii ar avea. Este sau nu benefic acest Model pentru noi?  

- Este foarte benefic și asta încă o dată demonstrează că sportul are o legătură strânsă cu societatea. Dacă ajutăm sportul, în cazul nostru fotbalul, ulterior va avea de câștigat societatea. Fotbalul este atât de iubit în lume, încât se pot face multe lucruri importante. Poate în cazul claselor specializate, nu toți copiii vor deveni fotbaliști de valoare, în schimb societatea va câștiga oameni sănătoși. Vor fi tineri dezvoltați din toate punctele de vedere. În același timp și părinții sunt mulțumiți că copiii lor nu hoinăresc pe străzi. Au ocupații toată ziua, sunt în siguranță și sunt sănătoși. Este bine că se conlucrează cu autoritățile, care își dau seama ce fenomen este fotbalul și ce impact poate avea asupra societății.

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de tip standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă?  

- Bine că se construiește. Orice teren sau stadion rămâne ca un monument pe viață. Aceste edificii nu pot fi puse în buzunar și transportate oriunde. Am auzit unele vorbe. De ce federația construiește doar mini-terenuri? Vă dau un exemplu. Lângă casa unde locuiesc este un teren sportiv, care pe timpuri aduna zilnic zeci de copii. Uneori, se făcea un program cine și când trebuie să joace. Astăzi, când trec pe lângă acest teren, el practic mereu este pustiu. Unde și unde mai vezi câțiva copii, dar care privesc cu atenție în telefoanele lor. Chiar dacă acești copii joacă fotbal, ei nu o fac 11 la 11, dar în componențe reduse. De aici se începe totul. Important este să le inspiri pasiunea pentru fotbal. Ulterior, dacă îți dorești să faci fotbal de performanță, mergi la o școală de profil. Pe de altă parte, în capitală este destul de greu să găsești un loc pentru construcția unui teren mare. Este nevoie de spațiu suficient și pentru infrastructură, parcări și altele. 

 

- Lumea fotbalului vorbește despre faptul că președintele FMF, Leonid Oleinicenco a început să implementeze activ mai multe proiecte noi de dezvoltare a fotbalului. Ce i-ați recomanda, pe ce ar trebui să pună accentul mai mult?  

- Tot ce se face este doar pentru dezvoltarea fotbalului. Conducătorul vrea să facă multe pentru domeniul în care el activează. Poate nu toate proiectele vor merge ideal, dar trebuie de încercat, iar pe parcurs se poate de actualizat sau de îmbunătățit unele aspecte. Multe inițiative sunt implementate în conformitate cu recomandările UEFA sau FIFA, iar activitatea federației este apreciată și susținută de forurile internaționale. 

 

- Pentru Dv personal, ce așteptați de la anul 2021?

- Cu toții ne dorim ca proiectele și programele implementate pentru dezvoltarea fotbalului să prindă viață. Sunt convins că se va lucra intens, în special în direcția fotbalului de copii și juniori, cu o implicare și mai activă a antrenorilor și tuturor celor care pun umărul la promovarea sportului rege.