• Fii alături de Echipa Țării

Totalurile anului. Grassroots Coach Education

30 dec 2020 de Ion Buga

 

Dezvoltarea fotbalului de mase (Grassroots) este una din cele 4 direcții prioritare ale noii politici FMF - ”Strategia 2020/24”. În acest context, forul fotbalistic susține și implementează mai multe proiecte menite să crească nivelul promovării fotbalului de amatori și îmbunătățirea organizării acestuia.

 

În același timp, Federația de fotbal și-a asumat mai multe responsabilități în acest domeniu, în special cea de instruire a antrenorilor. Acest lucru este necesar pentru a îmbunătăți calitatea jocului în domeniul fotbalului de mase și pentru a încuraja mai mulți oameni să practice ”sportul rege”. FMF își propune să crească numrul de antrenori calificați, care să activeze la nivel de fotbal de mase de la 770 la 2000 până în decembrie 2024.

 

Grassroots Coach Education este una din activitățile de bază în cadrul Departamentului Tehnic al FMF. Cu toate că anul 2020 a fost unul complicat din cauza pademiei COVID19, echipa FMF a depus eforturile necesare și a reușit formarea antrenorilor de nivel începător al proiectelor Școala Voluntarilor Pro-Fotbal, Fotbal în Școli, Fotbalul ne Unește, Instructori Grassroots. Anume aceste proiecte adună iubitori ai fotbalului cu capacități organizatorice, dar și cadre didactice care conduc lecții de sport în grădinițe și școli.

 

La aceste cursuri de formare, persoanele sunt inițiate în antrenorat, participând la lecții teoretice, workshopuri, teambuilding-uri, dar și ore practice. Astfel, antrenorii în devenire primesc cunoștintele necesare pentru a desfășura antrenamente de fotbal pentru copii.

 

De asemenea, cursurile includ și sesiuni teoretice despre structura fotbalului de mase, capacitățile copiilor corespunzător vârstelor, metodolgia specifică pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, regulile de fotbal, etica antrenorului, relația cu părinții și tehnica securității.

 

Orele practice sunt organizate cu folosirea setului de echipament donat. Astfel, antrenorii începători conduc antrenamente demonstrative spre dezvoltarea celor 4 elemente de bază în fotbal: conducerea, pasarea, driblingul și șutul mingii. În timpul orelor practice fiecare antrenor are posibilitatea să participe în lucru de grup prin executarea acestor elemente fotbalistice, dar și să analizeze rezultatele celorlalte grupuri, făcând concluzii cu ajutorul instructorilor Grassroots.

 

După 6 luni, fiecare antrenor participă și la cursurile Refresh pentru a completa arsenalul de cunoștințe, pentru a face schimb de experiență cu alți antrenori în devenire și a raporta reușitele implementării cunoștințelor obținute. La finalul anului de studii, care este format din 3 etape, fiecare antrenor susține un examen și abia după asta îi este acordată licența D FMF.

a declarat Anatolie Cojocari, coordonator proiecte Grassroots FMF.


În luna septembrie, cu suportul celor patru Oficii Regionale de Dezvoltare ale FMF, Departamentul Tehnic al Federației Moldovenești a organizat seminare teoretice și practice cu scopul instruirii mentorilor în cadrul proiectului “Școala Voluntarilor PRO-Fotbal”. Acțiunile au avut loc în contextul manifestărilor de promovare a Săptămânii UEFA a fotbalului de mase (UEFA Grassroots Week). Timp de câteva zile, 12 mentori din diferite regiuni ale țării au aflat mai multe informații utile cu privire la organizarea evenimentelor pentru fotbalul de mase și implicarea voluntarilor. S-a discutat de asemenea despre rolul instructorilor de formare în dezvoltarea fotbalului de mase, arta de a vorbi în public, partea logistică și organizarea seminarelor. 

 

Tot în acest context, au fost organizate webinare pentru participanții proiectului “Școala Voluntarilor PRO-Fotbal”, care au adunat peste 100 de voluntari. Au fost puse în discuție diverse aspecte ce țin de planificarea evenimentelor, relațiile “antrenor-copil-părinte” și importanța dezvoltării coordonării începând cu vârsta preșcolară. 

 

Tot în această toamnă, timp de 7 săptămâni, echipa FMF, în urma solicitărilor de la mai mulți participanți din diferite proiecte Grassroots, au organizat o serie de întâlniri regulate. Astfel, peste 300 de beneficiari ai proiectelor Grassroots s-au înregistrat la Cursurile Refresh.

 

În luna decembrie, Federația Moldovenească de Fotbal a prezentat spre evaluare comunităţii Grassroots din ţara noastră direcțiile prioritare din ”Strategia 2020-2024”. Astfel, peste 100 de beneficiari ai proiectelor grassroots implementate de FMF au aflat mai multe aspecte despre noua politică a FMF pentru următorii 5 ani, cre va pune accentul pe dezvoltarea copiilor. La finalul webinarului au fost desemnaţi câştigătorii concursului pentru cei mai fideli participanți ai cursurilor Grassroots Refresh, organizate în perioada 9 octombrie - 20 noiembrie. Fiecare câştigător, stabilit în mod aleatoriu, a primit câte o minge. 

 

Lectorii seminarelor au fost Serghei Ursul, Vitalie Jurat, Vitalie Lungu, Alexei Gheorghiu, toți manageri ai Oficiilor de dezvoltare, Oleg Molceanov, manager dezvoltare regională și Anatolie Cojocari, coordonator proiecte Grassroots.

 

Pentru buna implementare a proiectelor Grassroots, pe parcursul anului, specialiștii Departamentului Tehnic al FMF, Anatolie Cojocari, Oleg Molceanov, Diana Bulgaru, Dănuț Oprea, Ernest Gulceac și managerii oficiilor regionale au participat la diferite cursuri de formare UEFA: Football in Schools, Football Social Responsibility și UEFA "D" License. La aceste evenimente s-au discutat aspecte organizatorice, metodologii, schimburi de experiențe și practici cu alte federații europene, privind organizarea acțiunilor dedicate fotbalului de mase.