• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

Săptămâna UEFA a fotbalului de mase. Proiectul Open Fun Football Schools Moldova

23 sep 2020 de Ion Buga

Pe parcursul săptămânii 23-30 septembrie, împreună cu asociațiile europene de fotbal, FMF sărbătorește Săptămâna UEFA a fotbalului de mase (UEFA Grassroots Week). 

 

Cu această ocazie, site-ul nostru va publica mai multe materiale despre cele mai cunoscute proiecte de dezvoltarea a fotbalului de mase. 


Astăzi, vă propunem să aflați multe detalii interesante despre cel mai vechi proiect de fotbal pentru toți din Republica Moldova. Este vorba de proiectul OFFS care este implementat în ţara noastră de către organizaţia neguvernamentală CCPA din Danemarca, Guvernul Suediei şi FMF încă din anul 2006.

 

Proiectul OFFS Moldova s-a desfășurat până acum în 37 de localități din toate cele 32 de raioane ale țării, inclusiv Găgăuzia si Transnistria. Acesta este cel mai mare proiect de fotbal pentru toți din Republica Moldova.

 

În anul 2010 Open Fun Football Schools Moldova a câștigat premiul UEFA pentru cel mai bun Proiect Grassroots. UEFA a produs și un documentar despre activitatea proiectului în Moldova.

În cadrul Open Fun Football Schools, fotbalul amator pentru copii servește drept instrument de acces la comunităţile locale. OFFS promovează pacea și reconcilierea, protecţia copilului, egalitatea de gen, mobilizarea și dezvoltarea comunităţii. 


Începând cu anul 2015, în cadrul proiectului OFFS a fost creat un program special: SPORT + ȘCOALĂ + POLITIE. El prevede implicarea poliției moldovenești în diverse activități pentru promovarea principiilor poliției comunitare și prevenirea infracțiunilor juvenile. Programul SSP îşi propune drept scop completarea şi îmbunătățirea inițiativelor şi a acțiunilor pentru copii şi tineret, care se desfășoară separate, organizat de către poliţie, sectorul şcolar şi cluburile sportive. Iniţiativa SSP promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenţi, prin implicarea acestora în activităţi cultural-sportive.


Din 2019 un scop important al proiectului este consolidarea eforturilor de promovare și protecție a drepturilor copilului. Protecția copiilor in sport urmărește respectarea drepturilor fundamentale ale copilului, prevenirea tuturor formelor de violență, neglijență, exploatare și trafic față de copii.
 

De-a lungul anilor 2006-2019, în proiectul OFFS au participat peste 80.000 de copii şi 2.000 de antrenori din toate regiunile Moldovei şi ale Transnistriei. Scopul principal al proiectului este consolidarea societății, apropierea oamenilor prin intermediul fotbalului, acordarea asistenței metodice şi material-tehnice echipelor de fotbal formate.