• Fii alături de Echipa Țării

Conceptul de zonare şi protecţie a accesului pe stadion

07 sep 2020 de Ion Buga

Meciul echipelor de tineret ale Moldovei și Bosniei-Herțegovina va aduce o noutate în materie de organizare și a accesului pe stadion.

 

Pentru a reduce la minimum riscul de expunere la COVID-19 în cadrul competiţiilor, UEFA a elaborat Protocolul privind reluarea meciurilor. Acesta prevede crearea unui mediu protejat şi închis pentru jucătorii echipelor şi personalului tehnic în interiorul, cât şi în afara stadionului. Astfel, a fost creat conceptul de zonare şi protecţie a accesului pe stadion. Scopul acestuia este de a reduce la minimum contactul dintre diferite grupuri implicate în meci, pentru a reduce posibilitatea unei contagieri între grupuri. Acest concept este implementat la toate meciurile sub egida UEFA, începând din această lună. 


Care sunt și ce presupun zonele stadionului?

Zona 1 - „zona echipelor”
Zona 2 - „zona în jurul terenului”
Zona 3 - „zona tribunelor şi încăperilor stadionului”
Zona 4 - „zona în afara stadionului”


Zona 1 - „zona echipelor” include zonele vestiarelor (vestiare pentru echipe şi arbitri, punctul de control doping, cabinetul medical, biroul delegatului, tunelul), băncile jucătorilor, scaunele tehnice şi toate locurile suplimentare din tribune utilizate pentru extinderea numărului de bănci sau scaune tehnice, terenul şi spațiul în jurul terenului până la panourile de publicitate amplasate pe perimetru, zonele de încălzire inclusiv o distanţă de 2m în jurul zonelor de încălzire. 

Această zonă este destinată grupurilor implicate exclusiv în operaţiunile meciului (jucători, jucători de rezervă, antrenori, personal tehnic şi medical, arbitri, personal medical de pe teren, personalul responsabil de securitate și de igienă). Doar cei care pot prezenta o confirmare a unui test SARS-CoV-2-RNA negativ vor avea voie să intre în Zona 1 şi numărul celor care se vor putea afla în Zona 1 este limitat.

 

Zona 2 - „zona în jurul terenului” este zona dintre panourile de publicitate amplasate pe perimetru şi tribune. De-a lungul băncilor, această zonă se extinde de la 2 m de la limita exterioară a zonei de încălzire până la tribune. Această zonă este destinată cameramanilor, fotografilor, copiilor de mingi, personalul pentru 

 

Zona 3 - „tribunele” include spațiul cu scaune, precum şi zonele de ospitalitate, tribunele pentru presă, locurile destinate camerelor şi postul de comandă a stadionului. „Încăperile stadionului” includ toate spațiile interioare ale stadionului neincluse în Zona 1. Prin urmare, acestea includ birourile echipei şi sălile de lucru, birourile stadionului, sălile de lucru pentru presă şi fotografi. 

 

Zona 4 - „zona în afara stadionului” se extinde de la limitele exterioare ale Zonelor 1 şi 3 (spațiile interioare) până la limita exterioară a hotarelor stadionului (perete, gard, turnichete, poartă etc.), şi include și studiourile de televiziune, chiar dacă acestea sunt în afara stadionului.

Dacă meciurile se joacă ”cu uşile închise”, accesul pe stadion a publicului larg este interzis. Pe stadion se pot afla doar oficialii, personalul tehnic şi mass-media/jurnalişti acreditaţi. Prezența unui număr maxim de persoane depinde de restricţiile care pot fi impuse de autorităţile naţionale/locale.

 

Toate aceste măsuri sunt aplicate și pentru readucerea treptată a spectatorilor în tribune. Forul european a decis ca Supercupa UEFA 2020 să se joace pe 24 septembrie 2020, la Budapesta, cu un număr redus de spectatori – până la 30% din capacitatea stadionului – pentru a studia cu precizie impactul spectatorilor asupra Protocolului UEFA de Revenire la Joc.  

 

Federația Moldovenească de Fotbal va implementa conceptul de zonare şi protecţie a accesului pe stadion și la meciurile Diviziei Naționale, începând cu etapa a noua, programată între 10 și 13 septembrie. 

 

Pentru o mai bună aplicare a acestui concept, jucătorii și toți cei implicați în organizarea meciurilor vor ține cont de respectarea cu stricteţe a celor mai bune practici standard de igienă. 

 

Prin aceste acțiuni de protecție, comunitatea fotbalistică va transmite și un mesaj pentru microbiștii din țara noastră despre importanța măsurilor de protecție care pot reduce la minim a riscul de transmitere a infecției. Părţile interesate din fotbal au și datoria colectivă de a da un exemplu în aplicarea riguroasă a măsurilor și instrucțiunilor privind măsurile de prevenire a infecției COVID 19.