FMF

Gala Laureaţilor Fotbalului Moldovenesc 2018 (video)

News Details
Text

Gala Laureaţilor Fotbalului Moldovenesc – 2018 s-a desfăşurat pe 7 decembrie la Teatrul de Operă şi Balet şi a început cu intonarea imnului Republicii Moldova de către Orchestra Poliţiei de Frontieră a Ministerului Afacerilor Interne. Apoi moderatorii sărbătorii fotbalistice, Andrei Porubin şi Indiana, l-au invitat în scenă pe preşedintele FMF, Pavel Cebanu, care s-a adresat cu un mesaj de salut către cei prezenţi în sală.

În continuare în faţa asistenţei a vorbit Corneliu Popovici, Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării. De asemenea, prin decretul semnat de președintele Moldovei, pentru merite deosebite în domeniul culturii fizice și sportului, contribuție la dezvoltarea fotbalului moldovenesc și a imaginii R.Moldova în lume s-a conferit Ordinul "Gloria Muncii" jucătorilor selecționatei Moldovei - Alexandru Epureanu, Alexandru Gațcan, Artur Ionița și antrenorului Gheorghe Sajin.

Image
Text

Gala a continuat cu anunţarea laureaţilor anului fotbalistic 2018, desemnaţi în urma unui sondaj petrecut în rândul a peste 100 de specialişti, membri afiliați ai FMF - cluburi participante în campionatul Moldovei, asociaţii raionale, municipale și de profil, membri ai Comitetului Executiv, reprezentanți ai comitetelor centrale, intermediari.  

Pentru a cincea oară, la fel ca în 2007, 2009, 2010 și 2012, cel mai bun jucător al anului a fost desemnat Alexandru EPUREANU, fundașul selecţionatei Moldovei şi al clubului Istanbul Turcia. El a totalizat 339 puncte. Pe locul doi, cu 275 p., s-a plasat Alexandru GAŢCAN, mijlocașul selecţionatei Moldovei şi al clubului FC Rostov, iar pe trei – Artur IONIȚA, Cagliari Italia, 237 p.

Image
Text

Alexei KOȘELEV (selecționata Moldovei și Fortuna Sittard, Olanda, 546 puncte) a fost desemnat cel mai bun portar. El i-a devansat pe Serghei PAȘCENCO (Sheriff Tiraspol, 212 p.) și Stanislav NAMAȘCO (Zeta Muntenegru, 157 p.).

Alexandru EPUREANU (Istanbul Turcia, 444 p.) a fost ales cel mai bun fundaş, iar pe locurile 2-3 s-au plasat Veaceslav POSMAC (Sheriff Tiraspol, 377 p.) și Oleg REABCIUK (Porto Portugalia, 99p.).

Artur IONIȚA (Cagliari Italia, 349 p.) a devenit cel mai bun mijlocaş, întrecându-i pe jucătorii Alexandru GAŢCAN (Rostov Rusia, 347 p.) şi Cătălin CARP (Ufa Rusia, 81 p.)

Radu GÎNSARI (Hapoel Haifa Israel, 383 p.) a fost votat cel mai bun atacant, el fiind urmat de Vitalie DAMAȘCAN (Sheriff Tiraspol, 281 p.) şi Vladimir AMBROS (Petrocub-Hîncești, 227 p.).

Premiul pentru cel mai bun golgheter al Campionatului Moldovei, ediţia 2018, i-a revenit lui Vladimir AMBROS de la Petrocub-Hîncești, cu 12 goluri.

Cel mai frumos gol al anului a fost marcat de Sergiu ISTRATI de la Sfîntul Gheorghe Suruceni pentru golul marcat în poarta echipei Sheriff (votat de 37% de participanți la sondaj).

Tehnicianul echipei Petrocub-Hîncești, Lilian POPESCU, a devenit cel mai bun antrenor al anului 2018 (333 p.), pe locul 2 s-a clasat Alexandru SPIRIDON (selecționerul Moldovei, 311 p.), iar pe 3 - Veaceslav RUSNAC (Milsami Orhei, 246 p.).

Cel mai bun stranier în campionatul Moldovei a fost ales Zigyi BADIBANGA de la Sheriff Tiraspol. El a acumulat 550 de puncte, devansîndu-și colegii de la club Iurii KENDÎȘ (106 p.) și Mateo SUSIC (95 p.).

Vitalie DAMAȘCAN (Torino Italia, 441 p.) a fost desemnat cel mai bun tânăr jucator în 2018. Pe celelalte locuri s-au clasat Oleg REABCIUK (Porto Portugalia, 129 p.) și Ion NICOLAESCU (Șahtior Soligorsk, Belarus, 91 p.). Vitalie Damașcan a primit în această zi și premiul "Simpatia Publicului", el fiind ales cel mai bun jucător în versiunea fanilor. Pe locurile 2-3 la această nominalizare s-au clasat Alexandru EPUREANU și Artur IONIȚA.

Cea mai bună echipă între veterani a fost desemnată – Geotermal Chilșinău.

Petrocub-Hîncești a cucerit Premiul Fair Play, iar cel mai bun arbitru al anului 2018 a fost desemnat Piotr STOIANOV. De asemenea, în semn de recunoștință față de lucrul pe care l-au făcut pe parcursul anilor Svetlana PATRAȘ, Vitalie GORBATOV și Igor ȘAȚKII au primit câte un fanion comemorativ de la forul european de fotbal UEFA. Tustrei au activat pe parcursul anilor ca arbitri de fotbal ajungând să lucreze ca arbitri FIFA și să deservească meciuri internaționale.

Iată cine sunt laureaţii altor premii instituite de FMF în anul 2018: UNICEF, Administrația Națională a Penitenciarilor a Ministerului Justiției, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ministerul Afacerilor Internepremii „Pentru aportul la dezvoltarea fotbalului”.

Tradițional, forul de specialitate i-a premiat pe veteranii fotbalului moldovenesc, care au adunat în trecut mii şi mii de oameni în tribunele stadioanelor din Moldova.

Laureat al „Premiului Nicolae Simatoc”, ediția IV, pentru performanța de a fi primul jucător moldovean, după Nicolae Simatoc, care a jucat în campionatul României, a devenit Alexandru GUZUN. S-a întâmplat în perioada 1992-1994 când Alexandru Guzun a bifat 31 de meciuri la Rapid București. Premiul a fost înmânat de către Octavian Țîcu, doctor în istorie la Academia de Științe a Moldovei și Boris Boguș, profesor universitar la Universitatea de Stat a Moldovei.

În fotbalul feminin, Anastasia TOMA componentă la echipa FC Famagusta Cipru și la selecționata feminină a Moldovei,  a fost aleasă cea mai bună jucătoare, iar Cristian OBADĂ (Autobergamo Deva, România şi selecţionata Moldovei) a fost votat cel mai bun jucător în futsal.

Cel mai bun jucător în fotbalul de plajă a fost votat Alexei CAPSAMUN de la echipa Olimpia-Stels Bălți și selecționata Moldovei. În fotbalul-tenis – Alina MIRON de la Clubul Sportiv Petrești a fost numită cea mai bună jucătoare.

Buna dispoziţie a fost asigurată de Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare JOC, formația SunStroke Project, precum și de interpreții Guz, Anastasia Lazariuc, Corneliu Botgros, Gheorghe Țopa, Alexandru Vdovicenco și alții.

Video
Video