FMF

Fotbal feminin / Studiu UEFA

News Details
Image
Text

Recent, un studiu UEFA a demonstrat faptul că fotbalul are un impact pozitiv asupra încrederii în sine a fetelor care practică acest sport.

Acest studiu, realizat de UEFA în colaborare cu un grup de specialiști de elită, vine să susțină în continuare efortul UEFA de a face fotbalul sportul numărul unu al Europei  în rândul fetelor.

Cercetarea a ținut cont de impactul pe care îl are fotbalul asupra încrederii în sine, a stimei de sine, a bunăstării, a sentimentului de solidaritate, a motivației și a deprinderilor de viață în comparație cu alte sporturi populare.

În total au fost intervievate  4128 de fete cu vârsta de peste 13 ani din șase țări: Danemarca, Anglia, Germania, Spania, Polonia și Turcia. În urma studiului efectuat, specialiștii au ajuns la următoarele concluzii:

- 80% dintre adolescente au manifestat un comportament mai încrezător fiind parte a unei echipe de fotbal față de 74% în cazul celor care practică alte sporturi.

- 54% dintre tinerele fotbaliste au fost de acord cu afirmația "Sunt mai puțin preocupat de ceea ce cred alții despre mine că joc fotbal" comparativ cu 41% dintre cei ce practică alte sporturi.

- 58% dintre fotbalistele de 13-17 ani afirmă că au depășit lipsa de încredere în sine prin jocul de fotbal, comparativ cu 51% dintre fetele care practică alte sporturi.

- 48% dintre fete au spus că sunt mai puțin timide când joacă fotbal, în comparație cu 40% dintre cele care practică alte sporturi.

Image
Text

Astfel, cercetarea a oferit câteva perspective încurajatoare privind fotbalul feminin, un sport care va avea parte de o creștere enormă în Europa în următorii câțiva ani.

"Acest studiu arată că fetele care joacă fotbal au o încredere mai mare în sine decât fetele care practică alt sport. Scopul nostru de a face fotbalul cel mai important sport pentru fetele din întreaga Europă" a declarat Nadine Kessler, consilier UEFA pe fotbal feminin.

Odată cu lansarea Programului UEFA de dezvoltare a fotbalului feminin în 2010, jocul s-a extins la toate nivelurile în întreaga Europă. Cu suportul multor dintre cele 55 de asociații membre UEFA, fotbalul feminin de elită s-a îmbunătățit semnificativ. În această vară, turneul final al Campionatului European din Olanda va alinia la start pentru prima dată 16 echipe.

Pe 1 iunie, UEFA va lansa campania "Together #WePlayStrong", o inițiativă care are drept scop transformarea fotbalului în sportul feminin de echipă numărul 1 în Europa până în 2022.